משבר בצה"ל: אלפי חיילים לא מתייצבים – שוקלים לגייס לפרופיל נמוך

צה"ל מתמודד עם ירידה במוכנות ללחימה: פתרונות חדשים לאיוש השורות

בשנים האחרונות, נרשמת מגמה מדאיגה בצה"ל: ירידה במספר המגויסים ללחימה ותמיכה קרבית, המביאה למחסור משמעותי בכוח אדם, ובצה"ל שוקלים כעת צעדים חדשים ומאתגרים. הירידה בשיעור הגיוס וההשתמטות מקרב חיילי המילואים מצריכה פתרונות יצירתיים על מנת לאייש את השורות החסרות בלוחמים.

ירידה מתמשכת בכשירות ללחימה

על פי נתוני אכ"א, בעשור האחרון נרשמה ירידה ממוצעת של 1% מדי שנה במספר הכשירים ללחימה עם פרופיל 72 ומעלה. כיום, עומד הפער על כ-7,000 לוחמים חסרים, וצה"ל בוחן אפשרויות חדשות למלא את המכסות החסרות. אחד הצעדים שנבחנים הוא פתיחת תפקידים קרביים עבור בעלי פרופיל 64, מהלך יוצא דופן שנועד להתמודד עם המחסור.

"תעשיית הפטורים": עלייה במספר מקבלי הפטור

המציאות העגומה במערכת הגיוס מצביעה על תופעה הולכת ומתרחבת: 33% מכלל הגברים המחויבים בשירות צבאי אינם מתגייסים כלל, כאשר רבים מהם מקבלים פטור על רקע רפואי או נפשי. נתון זה הכפיל את עצמו בשנים האחרונות, ועומד כיום על 8% מבעלי החיוב לשירות – פי שניים ממה שהיה בעבר. סעיפי הפטור נמשכים גם במהלך השירות עצמו, מה שהופך אותם לגורם שחרור עיקרי מצה"ל.

מילואימניקים שלא מתייצבים: 18,000 לוחמים לא פעילים

בנוסף לבעיות בגיוס הראשוני, צה"ל מתמודד עם תופעת ההשתמטות בקרב המילואים. כ-18,000 לוחמים ו-20,000 תומכי לחימה רשומים בכוח המילואים, אך לא מתייצבים לקריאות לשירות. לדברי קציני מילואים בכירים, מדובר במתחמקים סדרתיים, שכמעט ואין אפשרות להכריח אותם להגיע. כך נוצרת מציאות שבה צה"ל סובל ממצוקה בכוח אדם מבצעי גם במילואים.

בחינת הפתרונות: פתיחת תפקידי לחימה לפרופיל נמוך

על רקע הנתונים המדאיגים, בוחנים בצה"ל את אפשרות פתיחת תפקידי לחימה גם לבעלי פרופיל 64 – פרופיל הנחשב כיום נמוך מדי לשירות קרבי. המהלך נתפס כצעד חריג, אך נועד להקל על מצוקת כוח האדם בלחימה. במקביל, בצה"ל עובדים על יוזמות להפחתת "תעשיית הפטורים", מתוך הבנה שהמצב הנוכחי לא יאפשר המשך קיום מערך לחימה חזק ומגויס.

חשבתם על רכב חשמלי? תחשבו שוב

קרדיט: דוברות צה"ל

2 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?