כמעט מיליארד שקל קנס: המחדל הסביבתי שרותם אמפרט ניסתה להסתיר

המשרד להגנת הסביבה הטיל עיצום כספי בסך 897.8 אלף שקל על חברת רותם אמפרט נגב, בעקבות הפרת תנאי בהיתר הרעלים שניתן לחברה, אשר דרש ממנה להכין תוכנית שיקום להר הפוספוגבס היבש ולא לפעול לפיה במועד שנקבע. העיצום נבע מהתנהלות החברה, שזכתה לביקורת קשה מצד המשרד להגנת הסביבה

יצחק בן דוד (בנדה), סמנכ"ל בכיר לפיקוח ואכיפה במשרד להגנת הסביבה, הצהיר כי "המשרד להגנת הסביבה רואה בחומרה את ההתנהלות הממושכת של הפרת תנאי בהיתר הרעלים על ידי חברת רותם אמפרט, אשר לא קידמה את שיקומו של הר הפוספוגבס היבש במשך מספר שנים, וזאת בניגוד לקבוע בהיתר הרעלים. לכן הטיל המשרד את העיצום הכספי על החברה וימשיך לפעול בכל הכלים המנהליים והאכיפתיים העומדים לרשותו מול כל חברה שתפר את ההיתרים הניתנים לה על ידי המשרד, במטרה לשמור על בריאות הציבור והסביבה."

חברת רותם אמפרט, הפועלת במישור רותם, עוסקת בייצור דשנים וכימיקלים ובכריית פוספט. במהלך תהליך ייצור הפוספט, נוצר גבס כחומר לוואי הנקרא פוספוגבס. הפוספוגבס הרטוב מובל לבריכות הגבס, ואילו הפוספוגבס היבש מועבר לשטח מערום מיוחד במכרה – הר הפוספוגבס.

הפוספוגבס היבש מהווה מפגע סביבתי חמור, עם נפח של כ-100 מיליון טונות של פסולת תעשייתית. הפסולת הזו דורשת תהליך שיקום מורכב, הכולל איטום למניעת חלחול מזהמים, הסדרת מדרונות וייצוב נופי. ללא השלמת תהליך השיקום, תשטיפים מזוהמים ימשיכו לדלוף לסביבה, וסכנת קריסה של חלק מההר תמשיך לאיים.

המשרד להגנת הסביבה דרש מהחברה להגיש תוכנית שיקום מאושרת לפוספוגבס, עם לוחות זמנים ואבני דרך ברורים, אולם החברה לא עמדה בדרישות אלו. בעקבות כך, פתח המשרד בהליך אכיפה מנהלי, שבסופו הוטל העיצום הכספי הגבוה. יש לציין כי בעבר, בשנת 2017, התרחש אסון אקולוגי חמור בנחל אשלים כתוצאה מקריסת בריכת גבס מספר 3 במישור רותם, שהכילה פוספוגבס רטוב וגרמה לזיהום אקולוגי נרחב.

החברה כבר נענשה בעבר על הפרות דומות, כאשר בשנת 2015 הוטל עליה עיצום כספי נוסף בסך 731,360 שקל בגין הפרת תנאי בהיתר הפליטה של המפעל. המשרד להגנת הסביבה ממשיך לפעול נגד רותם אמפרט ומנהל חקירה פלילית בנוגע לזיהום נחל אשלים, כאשר הממצאים יובילו לפעולות אכיפה נוספות במידת הצורך.

נכון לעכשיו, החברה החלה לפעול בהתאם להנחיות המשרד, והגישה תוכנית שיקום מאושרת למשרד להגנת הסביבה, תוך קידום ההיתרים הנדרשים להשלמת השיקום המורכב. המשרד ימשיך לעקוב אחרי יישום התוכנית ויבצע פעולות אכיפה נוספות במידת הצורך, על מנת לוודא את שיקום הר הפוספוגבס ושמירה על הסביבה ובריאות הציבור.

גשם שחלחל מהר הפוספוגבס היבש ויצר תשטיפים חומציים בשטח (מארס 2024). צילום: אליזבטה סנדלרסקי, המשרד להגנת הסביבה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?