בן גביר מקדם: הדחת ח"כים ברוב 80 קולות – צעד ראשון נגד כסיף?

בן גביר

בן גביר מוביל מהלך להקלת הדחת ח"כים – ישיג רוב בכנסת?

סיעת עוצמה יהודית מקדמת הצעת חוק שתאפשר להדיח חברי כנסת ברוב של 80 ח"כים בלבד, במקום 90 כיום. המטרה: הדחת עופר כסיף, שניסיון קודם להדיחו נכשל על חודן של חמש אצבעות.

חבר הכנסת איתמר בן גביר, יחד עם חברי סיעת עוצמה יהודית, הגיש הצעת חוק חדשה שתפחית את מספר הקולות הדרוש להדחת חבר כנסת מ-90 ל-80. מדובר בשינוי דרמטי בחוק היסוד, שמטרתו להקל על האפשרות להדיח ח"כים הנתפסים כחתרניים או פוגעים במדינה.

המהלך מגיע על רקע ניסיון קודם להדיח את ח"כ עופר כסיף, אשר צבר תמיכה של 86 חברי כנסת, אך נכשל בשל היעדר חמישה קולות נוספים.

הסיבה לתיקון החוק: ניסיון הדחה שלא צלח

בדברי ההסבר להצעה נכתב כי "בפעם הראשונה והיחידה שבה נעשה שימוש בסעיף 42א לחוק היסוד לצורך הדחה של חבר כנסת, הרוב הדרוש לא הושג, שעה ש-86 חברי כנסת תמכו בהפסקת כהונתו של חבר הכנסת, וההליך לא צלח".

עוד צוין כי ועדת האתיקה של הכנסת כבר הרחיקה את כסיף למשך חצי שנה מדיוני המליאה והוועדות, אך הדבר לא הספיק בעיני יוזמי החוק. כעת, הסיעה מקדמת את השינוי בתקווה שהפחתת הרוב הנדרש תאפשר להוציא לפועל את המהלך.

הצעת החוק מבקשת לשנות את חוק-יסוד: הכנסת, כך שבסעיף 42א(ג)(1), יופחת הרוב הדרוש להדחה מ-90 ל-80 חברי כנסת.

לפי החוק הקיים, הכנסת יכולה להפסיק את חברותו של ח"כ אם מתקיימות שתיים מהעילות המפורטות בסעיף 7א לחוק היסוד – הסתה לגזענות או תמיכה במאבק מזוין של מדינת אויב או ארגון טרור נגד מדינת ישראל.

יוזמי החוק טוענים כי הדרישה הנוכחית ל-90 קולות היא כמעט בלתי אפשרית ליישום בפועל, בעוד ש-80 קולות מהווים רוב משמעותי של שני שלישים מהכנסת, אך עדיין מאפשרים גמישות פוליטית למימוש הצעדים.

בעוד בן גביר וסיעתו נחושים להעביר את ההצעה, האתגרים הפוליטיים לא מבוטלים. שינוי חוק יסוד דורש רוב רחב, והשגת 80 תומכים איננה משימה קלה, במיוחד לנוכח ההתנגדות הצפויה מצד האופוזיציה וחלקים מהקואליציה.

השאלה המרכזית היא האם ההצעה תזכה לתמיכה רחבה בקרב הקואליציה, במיוחד מצד חברי ליכוד וחרדים, אשר עשויים להסס לנוכח התקדים שהיא יוצרת.

אם החוק יעבור, המשמעות תהיה שינוי דרמטי בכוח הפוליטי של הכנסת מול חבריה. ייתכן כי בעתיד, מהלך כזה יוכל לשמש גם נגד ח"כים מהימין, בהתאם למאזן הכוחות הפוליטי.

מצד שני, תומכי ההצעה טוענים כי מדובר בכלי הכרחי להגנה על המדינה מפני ח"כים שאינם פועלים לטובתה ואף חותרים תחתיה.

מה הלאה?

ההצעה תעבור כעת לשלבי חקיקה בכנסת, שם צפויים דיונים סוערים. אם תצליח לעבור בקריאה טרומית, היא עשויה להפוך לאחת ההצעות המשמעותיות ביותר לשינוי חוקי הכנסת בשנים האחרונות.

הארכה נוספת למענקי חירום – האם אתם זכאים לעד 3,000 ש"ח בחודש?

בן גביר
בן גביר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?