רוצים לשרוד את הכביש? 63% מהנהגים היו עדים לאלימות קשה השנה

סקר חדש חושף תמונת מצב מדאיגה על האלימות בדרכים – והמומחים מזהירים: "בלי אכיפה וענישה מחמירה, הכביש יישאר שדה קרב"

אלימות בכבישים בישראל הפכה לתופעה שגרתית, והמספרים מטרידים: לפי סקר חדש של עמותת "אור ירוק", 63% מהנשאלים דיווחו כי היו עדים לפחות לקטטה אחת בכביש בשנה האחרונה, כאשר 22% ראו זאת פעמיים או יותר.

צופיה דרי, מורה בת 36 מטבריה הותקפה לפני כחודש בעיר בזמן שנסעה ברכבה עם בנה בן השבע. נער כבן 16 אשר רכב על קורקינט חשמלי עקף אותה מצד ימין, וכתוצאה מכך היא בלמה את רכבה. "לאחר מכן הקטין התחיל לקלל ולצעוק עליה, תוך שהוא מכה ברכבה וגורם נזק לרכוש", טענו במשטרה. היא נאלצה לעבור ניתוח ותתמודד עם נכות לצמיתות באחת מאצבעות ידה.

תיעודי האלימות בכבישים כבר הפכו לתופעה שגרתית ויומיומית שעלתה בחיי אדם לא פעם. סקר חדש (נובמבר 2024) של עמותת "אור ירוק" באמצעות מכון המחקר "מאגר מוחות", חושף כי 63% מהציבור ראה קטטה בכביש לפחות פעם אחת בשנה האחרונה, 22% אף דיווחו כי ראו כזו בין פעמיים לשלוש בשנה האחרונה.

עו"ד יניב יעקב מנכ"ל עמותת אור ירוק: "הכביש הפך למקום מסוכן ולא רק בגלל תאונות הדרכים. האלימות בחברה הישראלית נמצאת גם בכביש ובשנים האחרונות ביתר שאת. תוצאות הסקר מראות כי האלימות הפכה למשהו שגרתי שכמעט כולנו ראינו או חווינו בעצמנו. יחד עם זאת, הציבור לא מוכן לקבל את המצב ודורש ענישה מריעה וחסרת פשרות. כאשר הנהגים לא רואים משטרה בכביש הם מרשים לעצמם לנהוג באלימות כי הם יודעים שהסיכוי שיתפסו קטן. זו התוצאה של המחוסר החמור בשוטרים וניידות. הדרך לשנות את המצב היא באמצעות תוספת של ניידות שוטרים שיגבירו את הנראות והאכיפה בכבישים. בנוסף, בתי המשפט חייבים להחמיר בענישה של אותם נהגים אלימים כדי לשדר מסר חד וברור כי מי שיפגע באדם אחר בכביש ייענש בחומרה. רק כך נוכל להפוך את הכבישים למקום נעים ובטוח יותר".

הסקר של "אור ירוק" מספק תמונת מצב מטרידה בכל רחבי הארץ

  • חיפה והצפון: 59% מהנשאלים דיווחו כי ראו קטטה בכביש בשנה האחרונה.
  • השרון: 53% דיווחו על קטטה בכביש, כאשר 11% נתקלו בכך ארבע פעמים או יותר.
  • תל אביב-יפו והמרכז: 70% נתקלו באירועי אלימות פיזית בכביש.
  • ירושלים והסביבה: 71% דיווחו על קטטה בכביש, כאשר 11% ראו זאת ארבע פעמים לפחות.
  • באר שבע והדרום: 62% מהנשאלים דיווחו כי היו עדים לקטטה בכביש.

הסיבה המרכזית: עומסי תנועה וענישה מקלה

כאשר נשאלו מה לדעתם מוביל לאלימות בכבישים, 38%-43% מהמשתתפים בסקר הצביעו על עומסי התנועה והפקקים כגורם העיקרי, בעוד 36%-40% טענו כי הענישה המקלה מצד בתי המשפט היא הבעיה המרכזית.

הציבור דורש אכיפה וענישה מחמירה

הסקר גם חשף מה לדעת הציבור יוכל להקטין את מספר תאונות הדרכים:

34%-36% ציינו החמרת ענישה כפתרון היעיל ביותר.

30%-35% מאמינים כי הגברת האכיפה המשטרתית היא המפתח לשיפור המצב.

24%-30% תומכים בהשקעה בחינוך תעבורתי.

פיוז קצר?  הסיכון שלכם להיות מעורבים בתאונת דרכים כפול

זעם בדרכים (road rage), היא תופעה פסיכולוגית מוכרת הנגרמת כתוצאה מאירועים שמתרחשים בנהיגה. התופעה מתגברת בתנאים של לחץ או משבר כלכלי.

מחקרים בעולם הראו קשר ישיר בין התנהגות לאלימה להגדלת הסיכון למעורבות בתאונות דרכים. נהגים החשים כעס, מדווחים על מעשים פזיזים ומסוכנים בכביש כמו אי-שמירת מרחק, מהירות מופרזת ונהיגה פחות יציבה באופן כללי. נהגים אלו יהיו מעורבים בתאונות דרכים בשיעור כפול (!) מנהגים שאינם חשים כעס בזמן נהיגה. מחקר אמריקאי אחר מעריך כי הכעס והאגרסיביות משחקים תפקידים ראשיים ביותר ממחצית מתאונות הדרכים הקטלניות ביותר באמריקה.

ישנן מספר סיבות להתנהגות אגרסיבית בכביש: נהגים רבים נמצאים על הכביש בזמן שמלווה אותם תחושת כעס ועצבנות ממקרים שקורים לפני הנהיגה או במהלכה. רגשות אלו מסכנים את הימצאות הנהג על הכביש והופכות אותו לאגרסיבי ואימפולסיבי יותר.

סיבה נוספת לסכנה היא תנאי הדרך. מצבים שכיחים כוללים פקקי תנועה, עיכובים באור אדום ועבירות המבוצעות על ידי אחרים הגורמות לעיכוב בתנועה. כל אלו ואחרים גורמים לנהג להרגיש עצבנות, כעס וזעם, המעלים את  סיכוייו להיות מעורב בתאונת דרכים באופן משמעותי.

כיצד ניתן למנוע מהכעס מלהשפיע על ההתנהגות בכביש?

דרך אחת היא באמצעות החינוך. חשוב להבין שקשה למנוע מאנשים לחוות רגשות, אולם, מידע וקורסים בנושא שליטה על הכעס יכולים לסייע בשינוי הדרך שבה כעס בא לידי ביטוי בדרכים.

דרך נוספת קשורה לתשתיות המדינה. אין ספק כי רבים מהנהגים מרגישים כעס וצורך להתנהגות אימפולסיבית כשהם נתקלים בפקקי תנועה למשל. ברור כי הפחתת פקקי התנועה, קיצור זמני ההמתנה לאור אדום ומידע לנהגים לגבי עיכובים בדרך יכולים לעזור בהפחתת הרגשות הקיצוניים. גם האכיפה נשארת חשובה בהתמודדות עם מצבים קיצוניים של תוקפנות הנהגים.

חופשה במחיר מיוחד למילואימניקים – כל הפרטים על ההנחה המטורפת

סקר אור ירוק מציג תמונת אלימות בכבישים עגומה
סקר אור ירוק מציג תמונת אלימות בכבישים עגומה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?