כיצד התעוזה הופכת לעלילה: עיכוב אזרחים שנאבקו בטרור ב-7.10
במהלך הלחימה בעוטף עזה בשבעה באוקטובר, אזרחים אמיצים פעלו במסירות ובאומץ רב על מנת להציל חיי אדם ולחסל מחבלים שנכנסו ליישובים. אך למרבה התדהמה, חלקם מצאו את עצמם בעין הסערה לא רק בגלל המלחמה, אלא גם בעקבות חקירות פליליות שנפתחו כנגדם.
בין האזרחים שנחקרו נמצא ישראל ביטון, שנחקר בהנחיית פרקליט המדינה עמית איסמן בחשד ל"רצח" מחבל נוח'בה. סיפורו של ביטון מעורר שאלות נוקבות על ההתנהלות המשפטית והצדק כלפי אזרחים שהפגינו גבורה יוצאת דופן במצבי חירום קיצוניים.
השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, הגיע אמש לבקר את ישראל ביטון על מנת לחזק אותו ולהביע את הערכתו הרבה על פעולתו במהלך הקרבות. במהלך הביקור, אמר השר בן גביר: "ישראל, אני באתי להגיד לך תודה בשם מדינת ישראל. שמעתי על סיפור הגבורה שלך, איך סיכנת את עצמך, הלכת כדי להציל חיים של אנשים. הזכרת לי גיבורים מהעבר, כמו מרדכי אנילביץ' ושאר גיבורי ישראל שסיכנו את עצמם והלכו להציל תחת תופת. העוול הנוראי שעשה לך פרקליט המדינה עמית איסמן, שהורה לפתוח בחקירה הזויה ומטורללת – זה דבר נורא. אבל אני באתי להגיד לך תודה בשם מדינת ישראל. תודה רבה לך."
דבריו של השר בן גביר מדגישים את חוסר ההגיון שבחקירת אזרחים שפעלו בתנאי קרב קיצוניים למען הצלת חיי אדם. אותם אזרחים, שגילו אומץ לב ופעילות למען ביטחון המדינה, אינם אמורים להיענש על פעולותיהם אלא להיתקל בהערכה ותמיכה מצד המדינה.
חקירתו של ביטון ואחרים מעלה את השאלה: האם אין זה תפקידו של כל אזרח להגן על מולדתו ולפעול כנגד איומים קיצוניים? ומדוע המדינה, במקום לתמוך ולחזק את גיבוריה, בוחרת לעכב אותם לחקירה על מעשיהם? המקרה מעורר דיון חשוב על תפקידם של אזרחים בזמן לחימה ועל הגבול בין גבורה לבין ענישה משפטית.