דיון בוועדת החוקה בנושא מדיניות חקירות בעבירות הסתה לטרור
ועדת החוקה, חוק ומשפט קיימה היום דיון פתוח נוסף בהמשך לדיון חסוי בסוגית מדיניות חקירה והעמדה לדין בעבירות הסתה לטרור.
יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן, מתח ביקורת על הנחית פרקליטות 14.12 וטען שהיא פוגעת באפקטיביות החקירות ומובילה לעיכובים מיותרים. לדבריו: "ההנמקות או ההצדקות לקיומה של הנחית פרקליטות 14.12 נמצאות לכל הפחות במחלוקת. בכל הנוגע להסתה לטרור מדובר בהנחיה מזיקה, שם נדרש אפקט מצנן ויש או להוציא את הסעיפים הנוגעים לטרור מההנחיה ואם המלצת מדיניות זו שלנו לא תתקבל ייתכן ונצטרך לחוקק אותה. תשחררו את המשטרה בנושא עבירות הטרור."
נצ"מ בועז חממי, רמ"ח חקירות במשטרה הציג נתונים לפיהם מאז הפיגוע בארמון הנציב חלה עלייה משמעותית במספר הפניות על הסתה. לדבריו, "מפברואר 2023 ועד לטבח הנורא ב-7.10 התקבלו 135 פניות על הסתה. מ-7.10 ועד ארבעה חודשים לאחר מכן אנחנו בזינוק של 700% עם 856 פניות."
עו"ד שלומי אברמזון מהפרקליטות טען מנגד כי הפרקליטות פועלת ביעילות ובנחישות כנגד עבירות הסתה וכי רוב התיקים נפתחים תוך זמן קצר. לדבריו: מתחילת חרבות ברזל הוגשו למעלה מ-140 תיקים חלקם במאסר. בחודשים נובמבר דצמבר היו 8 תיקי מעצר והתשובה התקבלה מידית או תוך שעות ספורות בהתאם למה שהגדירה המשטרה לזמן השחרור. 8 נוספים הוגדרו כתיקים דחופים בין שעות בודדות ל-48 שעות, למעט תיק אחד שלקח 4 ימים."
הרצל חג'ג, אביה של שיר שנרצחה בפיגוע בארמון הנציב
קורא לחקירה אגרסיבית יותר של מקרים של הסתה וטען ש"צריך להתחיל לטפל במקרים הקטנים אנחנו יכולים למנוע בכך את הפיגועים הגדולים ולא תמיד עוזר לתפוס את המחבל בסוף."
עו"ד ישכה בינה מהתנועה למשילות ודמוקרטיה
טענה שהפרקליטות מעכבת חקירות של מקרים ברורים של הסתה וציינה מקרה של רופא שהביע תמיכה בטרור ולא נחקר.
ח"כ שמחה רוטמן
סיכם את הדיון וקבע שהוועדה תמשיך לעקוב אחר הנושא ותדאג לכך שהחקירות בעבירות הסתה יתנהלו ביעילות ובנחישות.
לסיכום
הדיון בוועדת החוקה חשף מחלוקת עמוקה בין המשטרה והפרקליטות לגבי מדיניות החקירות בעבירות הסתה לטרור.
יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן קרא לפרקליטות 14.12 לשנות את הנחיותיה ולשחרר את המשטרה לחקור מקרים של הסתה ביעילות רבה יותר.
נושאים עיקריים שעלו בדיון:
- הנחית פרקליטות והשפעתה על חקירות עבירות הסתה
- העלייה במספר הפניות על הסתה מאז הפיגוע בארמון הנציב
- זמני הטיפול בתיקי הסתה
- הצורך באכיפה אגרסיבית יותר של עבירות הסתה
- מקרים ספציפיים של חקירות שהתעכבו
החלטות הוועדה:
- הוועדה תמשיך לעקוב