שינוי דרמטי בשוק התקשורת: הכנסת אישרה את הפרטת תאגיד השידור הציבורי
הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית את הצעת החוק להפרטת תאגיד השידור הציבורי "כאן". ההצעה, שהוגשה על ידי חברת הכנסת טלי גוטליב ממפלגת הליכוד, עברה ברוב של 49 תומכים מול 46 מתנגדים.
על פי הצעת החוק, תאגיד השידור הישראלי ייסגר בתוך שנתיים מיום תחילתו של החוק, וייערך מכרז לבחירת גורמים פרטיים שיקבלו רישיון מהרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו להפעלת שידורי הטלוויזיה בערוצים שבהם משדר כיום התאגיד. בנוסף, מוצע להפסיק את כלל שידורי הרדיו של התאגיד, למעט שידורי רשת ב', שתופעל כתחנת רדיו ארצית על ידי גורם פרטי שייבחר במכרז.
יוזמת ההצעה, ח"כ טלי גוטליב, ציינה: "התאגיד נותן שירות לציבור, על חשבון הציבור, בלי לשאול את הציבור אם הוא רוצה או לא רוצה. אנחנו בשנת 2024, ערוצי התקשורת זמינים לכל, ערוצי הרדיו זמינים לכל. כולנו צריכים לשלם 150 ₪ בטסט לרכב כדי לשמוע רשת ב'? במה שונה התאגיד מכל ערוץ אחר? מדוע אנו צריכים לממן את זה ולשלם עבור אספקת השירות הזה?".
שר התקשורת, שלמה קרעי, הוסיף: "בעידן של שוק חופשי אין שום צורך שהציבור יממן שידור ציבורי. יש מספיק ערוצי חדשות בשוק הפרטי שבכולם הרייטינג גבוה יותר משל השידור הציבורי. איזו סיבה יש לנו לממן במאות מיליונים מוצר שקיים בשוק?".
מנגד, ראש האופוזיציה, ח"כ יאיר לפיד, תקף את המהלך ואמר: "זו התקפה על הדמוקרטיה הישראלית, על חופש הביטוי הישראלי ועל היצירה הישראלית, במסווה של טיפול בבעיות התאגיד. אין מדינה בלי חופש ביטוי. אין אפשרות לנהל אותה בלי חופש יצירה. הם החליטו לעשות מה שעושים משטרים אפלים – קודם כל לרסק את התקשורת החופשית ואז ללכת לטפל בכל היתר".
מתאגיד השידור הישראלי נמסר בתגובה: "אישור החוק בקריאה טרומית הוא צעד נוסף בדרך להשתלטות על השידור הציבורי, חיסולו, מכירת נכסיו ומשאביו ששייכים לכל הציבור בישראל, והעברתם ישירות לידי בעלי הון פרטיים. הפרטת התאגיד משמעותה – חיסול הדרמות האהובות, הדיגיטל שהגיע לשני מיליארד צפיות, ביטול השתתפות ישראל באירוויזיון ומניעת שידור המונדיאל בחינם. ההפרטה עלולה להביא לפיטורי מאות עובדים ולפגיעה אנושה בפרנסתם של אלפי עובדי תעשיית הטלוויזיה בישראל".
הצעת החוק תועבר כעת לוועדת הכנסת לקביעת הוועדה שבה תידון ההצעה. הדיון הציבורי סביב הנושא ממשיך לעורר מחלוקות, כאשר תומכי ההצעה מדגישים את הצורך בהפחתת הנטל הכלכלי על הציבור ובפתיחת שוק התקשורת לתחרות, בעוד המתנגדים מזהירים מפני פגיעה בחופש הביטוי וביצירה הישראלית.