העלאת המע"מ ופריצת תקציב המדינה: מהן ההשלכות הכלכליות והחברתיות לציבור?
בימים הקרובים צפויות התפתחויות משמעותיות בתקציב המדינה כדי לצמצם את הגירעון. אחד מהם הוא העלאת המע"מ בשני אחוזים. בנוסף, התקציב ייפרץ בפעם השלישית, ובסכום כולל של כ-33 מיליארד שקל. וגם: ההסכמות שהושגו בין האוצר להסתדרות בנוגע לגזירות על ציבור העובדים
משרד האוצר צופה קיצוצים בתקציבי הממשלה ועלייה אפשרית במע"מ ב-2% כדי לצמצם את הגירעון התקציבי הגבוה, שצפוי להגיע ל-7.7% לפחות.
תקציב 2024 יעבור עדכון של כ-33 מיליארד שקל, תוספת הנובעת ממספר גורמים משמעותיים. אחד מהם הוא דחיית כספי סיוע אמריקאיים, שבדרך כלל תומכים בפיתוח ובביטחון המדינה. בנוסף, נדרשת תוספת למימון המלחמה בלבנון, שמעמיסה על תקציב הביטחון, ולתשלומי ריבית על הלוואות ממשלתיות אשר גדלו בשנים האחרונות. אירועים אלו מביאים לכך שהממשלה נאלצת להגדיל את התקציב כדי לשמור על האיזון הנחוץ לקיום התחייבויותיה.
גזירות כלכליות על ציבור העובדים
בעקבות ההסכמות שהושגו בין ההסתדרות למשרד האוצר, התקציב לשנת 2025 צפוי לכלול גזירות כלכליות על ציבור העובדים. ההסתדרות הסכימה להקלות מסוימות למניעת פגיעה במעמד הביניים: לא יוטל מס על קרנות ההשתלמות, ומנגד ייעשו קיצוצים, כמו ביטול ימי הבראה ודחיית עדכון השכר במגזר הציבורי. הסכמות אלו מבטאות איזון עדין בין הצורך לצמצם את הוצאות הממשלה לבין שמירה על זכויות העובדים.
צעדים נוספים שצפויים בתקציב 2025
בנוסף לגזירות על ציבור העובדים, יוקפאו מדרגות המס ונקודות הזיכוי, צעדים שמטרתם להגביל את ההקלות המס הניתנות בשנים האחרונות. כמו כן, יעלו דמי הביטוח הלאומי, מה שמצביע על צורך נוסף של הממשלה להגדיל את הכנסותיה ממיסים ומביטוח. דחיית הטבות המס על חיסכון פנסיוני מעידה על התמקדות במדיניות של הכבדה על תחום הפנסיה ככלי לטיפול בגירעון.